Domaća pogača
Sastojci:
- 500g. brašna t-550
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 3 male žlice soli
- 0,5l. mineralne vode
- mješavina začinskog bilja za pizz-u (nadalina).
Priprema:Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto.Znaci: pomiješate brašno s praškom za pecivo.Pjenasto umutite jaja, dodajte ih u smjesu od brašna, pa postupno ulijevajte mineralnu vodu. Masa mora biti malo gušća.Maslacem namažete kalup ili keramički pekač, stavite tijesto, poškropite ga mineralnom vodom ,pa ga pospite začinskim biljem. Pecite na 220C 40-tak minuta.
Fritule sa mineralnom vodom
Sastojci:
- 250 ml. mineralne vode
- 350 g. glatkog brašna
- malo soli
- 1/2paketica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer ili rum šećer- Dolcela
- 1/2limuna (naribana korica)
- 40 g. smeđeg šećera (ili sladilo po želji)
- 1 žlica rakije - vrsta po želji
- 1 jaje
Slana verzija - pizza verzija
250 ml. mineralne vode
350 g. glatkog brašna
1 jaje
1/2 žlice soli
50 g. ribanog sira
50 g. sjeckane šunke
malo origana
1 žlica ketchupa ili pasirane rajčice
Priprema:U jaja staviti sol i šećer i mutiti dok ne bude pjenasto. Uliti vodu i rakiju te postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom. Zatim dodati sve ostale sastojke i dobro izmiješati.Pripremiti manju posudicu, uliti ulje (barem 2-3 prsta) da se fritulice mogu lijepo okretati.
Ne upijaju masnoću, ne brinite :) . Važnu ulogu u tome ima rakija, ona pomaže da se u tijesto ne upija ulje.Malom žlicom (ne cijelom) vaditi smjesu i stavljati u vruče ulje. Peći na umjerenoj temperaturi do željene boje. Fritulice su brzo gotove, same se okrenu. Vaditi ih šupljom velikom kuhačom i stavljati u posudu obloženu salvetom da se upije površinski sloj masnoće. Posipati šećerom u prahu i poslužiti.Probajte staviti podravkin rum šećer, daje divan okus.
Slana verzija se svima jako svidjela...kao male pizze.
Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar